In deze reactie spreken we over de hoofdtrainers Joop en Harran i.p.v. LFTR, omdat Joop en Harran toch de basis vormen van de loopgroep. Wij willen ook Eric en Jeroen in deze absoluut niet te kort doen want wij zijn heel blij dat ze regelmatig de trainingen over willen nemen, tot volle tevredenheid van iedereen.
Er is kort geleden een enquête geweest met de bedoeling om een inzicht te krijgen van wie wat vindt of anders wil binnen de loopgroep. We zijn blij dat er zoveel personen hebben gereageerd, wat gezien kan worden volgens de enquêteurs als representatief voor de hele groep en daar sluiten wij als trainers ons dan ook bij aan.
Wij voelen ons als trainers absoluut niet aangevallen of bekritiseerd, maar zijn juist blij met de uitslag van de enquête. Als er iets verbeterd kan worden, zal het alleen maar voordelen van de groep en het loopplezier opleveren. Wij zijn er voor jullie, en binnen onze mogelijkheden doen wij ons best om het iedereen naar de zin maken, wat uiteraard nooit voor 100% kan.
Omdat we wekelijks met groepen van ongeveer 20 personen lopen vinden we het wel heel belangrijk dat we weten wat de wensen van iedere loper is om, waar mogelijk iedereen persoonlijk een goed advies te kunnen geven. Wij als trainers hebben altijd de insteek om het voor iedere loper, binnen de mogelijkheden die we hebben, de trainingen leuk, gevarieerd en efficiënt te maken. Aangezien het niet mogelijk is als trainer om iedereen persoonlijk deze dingen te vragen was deze enquête een mooie gelegenheid om ieders persoonlijke wensen/ideeën op papier te krijgen. Wij hebben nu een beeld van wat de groep over het algemeen vindt en we zullen daar dan ook als zodanig mee om moeten gaan.
De belangrijkste punten die naar voren kwamen waren:
Mogelijkheid om voor een wedstrijd te trainen.
We hebben bij LFTR 2 officiële trainingen (zaterdag en maan-/dinsdag) die er op gericht zijn dat het op elk moment mogelijk is om aan een evenement deel te kunnen nemen. Zoals al meerdere keren is aangegeven is het niet mogelijk om voor elk evenement de trainingen aan te passen. Bij elke georganiseerde groep/vereniging ligt het accent van de trainingen op de intervaltrainingen en kortere duurloop. Dit omdat er ook een portie eigen verantwoordelijk verwacht mag worden van iedere loper. Uiteraard kun je, als je uit wil bouwen, altijd voor advies bij de trainer terecht. Voor de TTM is de groep die daar gaat lopen heel groot. Daarom is het al jaren de gewoonte is om de training van maandagavond om te zetten naar een duurlooptraining waardoor iedereen de kans krijgt om een goede TTM te lopen. Buiten de reguliere trainingen zijn er diverse groepjes die dit zelf al opgepakt hebben, en om advies vragen wat ze het beste kunnen doen. Wil je op een andere dag samen lopen, wacht dan niet totdat je hoort dat deze mogelijkheid er is. Gooi zelf eens een balletje op in de groep van: Ik wil dit…. wie doet er mee?. Door zelf initiatief hierin te nemen zal je makkelijker aan loopmaatjes komen buiten de reguliere trainingen.
Het opzetten van meer groepen.
Het opzetten van meer groepen is al meerdere keren ter sprake gekomen. 6 Personen hebben in deze enquête aangegeven dat ze graag een middengroep willen hebben omdat dat meer bij hun tempo zou passen. Zoals al gezegd zijn de reacties op de enquête representatief voor de hele groep. Daar vanuit gaande zouden er bij de overige 37 leden nog 6 tot 8 personen bij deze groep willen gaan lopen. Dit betekent dus dat de groep uitkomt op ong. 14 personen, 6 minder dan er nu gemiddeld per groep lopen. Meer groepen betekent dus niet automatisch dat het probleem van de tempoverschillen en teruglopen is opgelost. Wel kun je de trainers hier op aan spreken en kijken hoe we dit als groep opgelost kan worden.
Nieuwe leden introduceren en zichzelf voor laten stellen.
Elk nieuw lid krijgt de laatste jaren een welkomsmail bij het aanmelden. De inhoud hiervan zal met de genoemde suggesties aangevuld worden. Het zichzelf voorstellen aan de groep is een heel goed punt en we vinden het jammer dat we daar niet eerder aan gedacht hebben of op attent gemaakt zijn. In de toekomst zullen we de nieuwe leden de gelegenheid geven zich voor te stellen. Voor de huidige loopgroep biedt LFTR al de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen en zichtbaar te maken aan de groep d.m.v. het smoelenboek in het clubhuis. Op dit moment zijn er van de 65 geregistreerde leden 27 die een profielfoto hebben geplaatst, waarbij er 5 iets over zichzelf bij hebben gezet. Hierin kan de huidige groep dus ook een inhaalslag maken. Maak hier vooral gebruik van.
Looproutes uitprinten en plastificeren en op maandagavond op tafel leggen.
De looproutes staan allemaal op de website en Phons geeft in het clubhuis wekelijks aan welke route er gelopen gaat worden. Bij het uitbouwen op maandag lopen we als basis dezelfde route, uitgebreid met de extra opbouw afstand. Uiteraard is iedereen vrij om de route uit te printen.
Welke tips/verbeterpunten m.b.t. trainingen heb je?
Er wordt 2X hulp bij de opbouw van een langere afstand genoemd. Dit is al verwerkt in het antwoord op het eerste punt.
Looproutes met zo min mogelijk stoplichten.
Als we de routes goed bekijken zijn er vrijwel geen routes met verkeerslichten( 2 van de 18). Helemaal verkeerslichtvrij is in een woonwijk helaas niet mogelijk, maar we proberen het wel zo veel als mogelijk te beperken.
Uitleg geven van wat je met de training wil bereiken (wat is het doel)?
Voor iedereen is het doel of wat hij/zij wil bereiken anders, zoals blijkt uit de enquête. Om meer nut van de trainingen te hebben, is het slim om je trainer aan te spreken en aan te geven wat jou doel is. De intervaltrainingen zijn korte snelle stukken met relatief weinig herstelpauze. Dit heeft als doel het vermogen op te bouwen om een langere afstand makkelijker (sneller) te kunnen lopen. Er zal binnenkort in het clubhuis nog een duidelijke uitgebreidere uitleg over het nut van deze trainingen komen. De tempotraining op maandag heeft als doel om de afstand op een vlak tempo te lopen. Dit mag niet op topsnelheid (integendeel), maar op een tempo dat iets meer is dan jou wedstrijdtempo. Het doel is om te leren bewust te lopen zodat je daar in een wedstrijd je voordeel mee kan doen.
Iedereen was zeer te spreken over de website/clubhuis en wij zijn blij dat Phons deze zo in elkaar gezet heeft en zeer nauwgezet bijhoud.
Plek waar je je officiële wedstrijdtijden inzichtelijk kunt bijhouden.
Natuurlijk streven we er naar dat eenieder die dat wil zichzelf verbetert. Echter, om een “strebers” mentaliteit te voorkomen hebben we er bewust voor gekozen om op de website of in het clubhuis geen lijst bij te houden van wie waar en hoe hard heeft gelopen.
Na een evenement wordt er melding gemaakt van wat eenieder heeft gelopen, maar deze staat niet continue op de site. Iedereen die wil kan zijn/haar persoonlijke prestaties aangeven in het smoelenboek in het clubhuis, zodat anderen ze daar eventueel kunnen bekijken.
Mogelijk maken dat looproutes ingezoomd kunnen worden.
Phons zal gaan bekijken wat er mogelijk is. De uitkomst hiervan zal op de site gepubliceerd worden.
Nogmaals: Graag zouden we iedereen van een persoonlijk advies willen voorzien, dus voel je vrij om ons (Joop en Harran, Eric en Jeroen) aan te spreken. Wij hebben het beste voor ogen, niet alleen voor de groep in zijn totaliteit, maar vooral ook voor eenieder persoonlijk.
Harran, Joop, Eric en Jeroen.
Auteur: Phons Stokkermans
In september 2012 met Start to Run begonnen met als doel: 3 keer vijf kilometer per week. Nu loop ik gemiddeld 23 km per week. Heerlijk! Mijn persoonlijk record op de 5 kilometer heb ik gelopen in een tempotraining van 6 kilometer op dinsdagavond: 9 augustus 2016: 30:32(5:05 min/km). Bij Tilburg Ten Miles van 3 september 2017 heb ik mijn persoonlijk record op de 10 km verbeterd naar 55:12 (5:30 min/km). Mijn snelste Ten Miles heb ik gelopen op 4 september 2016: 1:31:48 (5:41 min/km). De langste afstand die ik gelopen heb is 17,05 kilometer. Dit was op 11 augustus 2017, tijdens een training voor de Ten Miles. Tijd: 1:41:36 (5,58 min/km). Toon alle berichten van Phons Stokkermans
de looproutes kun je in- en uitzoomen dmv de fuctietoets ctrl ingedrukt te houden en dan scrollen