Hoeveel vis zit er in hardlopersdieet?

Zorg voor optimale balans tussen een maximale opname van vitamines en een minimale blootstelling aan gif.

Eén keer per week

‘Vis is een gezonde keuze voor elke hardloper, omdat het vol zit met proteïne (eiwit), mineralen en – bij vette vis – met vitamine D,’ zegt voedingsexpert Anita Bean.

Er moet echter wel een kanttekening bij gemaakt worden. Door vervuiling van de oceanen kunnen behoorlijk wat giffen, zoals kwik, zich ophopen in het vlees van de vis.

Beperken

Om te zorgen voor een optimale balans tussen een maximale opname van vitamines en minimale blootstelling aan gif, is het verstandig om de wekelijkse hoeveelheid vis die je eet te beperken.

Waar ooit gepleit werd voor wel 500 gram vis per week, ligt op basis van recentere analyses de optimale hoeveelheid ‘vette’ vis veel lager. Het Voedingscentrum beveelt je aan om een keer per week bij voorkeur vette vis op het menu te zetten. Gemiddeld komen Nederlanders niet verder dan 70 gram per week.

Voorbeelden van vette vis (meer dan 10% vet) zijn volgens het Voedingscentrum: makreel, haring, heilbot, bokking, sardines en Atlantische zalm (vooral verse en gerookte zalm komt uit de Atlantische oceaan). Let wel op het vele zout in gerookte zalm en zoute haring. Kies daar niet elke week voor.

Bron:Runner's world

Auteur: Phons Stokkermans

In september 2012 met Start to Run begonnen met als doel: 3 keer vijf kilometer per week. Nu loop ik gemiddeld 23 km per week. Heerlijk! Mijn persoonlijk record op de 5 kilometer heb ik gelopen in een tempotraining van 6 kilometer op dinsdagavond: 9 augustus 2016: 30:32(5:05 min/km). Bij Tilburg Ten Miles van 3 september 2017 heb ik mijn persoonlijk record op de 10 km verbeterd naar 55:12 (5:30 min/km). Mijn snelste Ten Miles heb ik gelopen op 4 september 2016: 1:31:48 (5:41 min/km). De langste afstand die ik gelopen heb is 17,05 kilometer. Dit was op 11 augustus 2017, tijdens een training voor de Ten Miles. Tijd: 1:41:36 (5,58 min/km).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Created by Phons Stokkermans, Copyright Loopgroep Fysiotherapie Tilburg Reeshof © 2016 - 2024