Hoe loop je veilig in het donker?

Wintertijd: voor veel lopers is het onvermijdelijk om in het donker te lopen. Ook al is het donker dat is dan geen reden om je hardloopschoenen in de kast te laten staan. Met een paar handige accessoires ben je makkelijk zichtbaar in het donker en ben je tenslotte het veiligst omdat andere verkeersdeelnemers je kunnen zien.

Heldere verlichting is belangrijk tijdens de winterperiode. Het zorgt dat je zichtbaar bent. Je kunt kiezen voor LED-armbandjes, een reflectievest of kleding met fluorescerende elementen. Vind je dit allemaal toch te veel gedoe? Dan kun je ook kleine fietslampjes op je kleding bevestigen.

Route

Ook al loop je het liefst in het bos, bospaden zijn in het donker geen goed idee. Ook al val je zelf goed op, takken, boomstronken en andere oneffenheden zijn daarentegen niet verlicht en is het toch verstandig om na schemering geen afgelegen tracks uit te kiezen. Zoek voor de avonden een goed verlichte of iets drukkere route uit. Zoals een levendig stadspark, dan loop je toch nog in het frisse groen. Of rondom, of in het centrum of een drukke woonwijk. Ruil je route daarom in voor beter verlichte voetpaden of stadsparken. Daarnaast kan het verstandiger zijn om een route te nemen die je goed kent en waar nog enigszins mensen lopen. Loop je in de stad op een weg zonder voet-of fietspaden. Dan is het verstandiger om tegen het verkeer in te lopen zodat je het verkeer goed ziet aankomen.

Gezelschap

Wil je toch per se de donkere rust opzoeken? Vraag dan een hardloopvriend en/of neem je hond mee. Draag sowieso je telefoon bij je. Laat daarnaast je familie en/of vrienden weten dat je even de deur uitgaat. Misschien zijn de donkere avonden wel dé reden om eens een proefles bij een atletiekvereniging of hardloopgroep te proberen? Dan loop je zeker in de spotlights of in goed gezelschap. Meteen ook een uitstekende motivatie om niet op de bank te hangen tijdens de herfst- en wintermaanden.

Veiligheid

Daarnaast kan je verstandig zijn om iets mee te nemen waar je naam, adres op staat. Stel er zou iets gebeuren, kan een voorbijganger eventueel iemand bellen.
Ook al loop je het liefst met muziek in, is het verstandiger om zonder te lopen. Met muziek op ben je sneller te verrassen. Ook al ben je nu zichtbaar, andere verkeersdeelnemers letten soms niet even goed op. Door zonder muziek op te lopen zorg je dat je bijvoorbeeld geen fietser of loper zonder licht mist. Misschien maak je er zelfs een mindful run van: wat hoor je allemaal om je heen? Of luister naar het ritme van je eigen ademhaling: wat doet een versnelling met je adem?

Ook al kan jij misschien alles goed zien, betekent niet dat anderen jou goed zien. Je ogen passen zich aan aan de lichtomstandigheden. Omdat je als hardloper niet een enorm hoge snelheid hebt geven de contouren in de omgeving je voldoende beeld om te anticiperen op je omgeving. Plus je zult waarschijnlijk lopen op een weg waar je vaker loopt, dus je kent de weg waarschijnlijk ‘blindelings’.

Blijf dus alert als je in het donker loopt, maar boven al,  blijf ook genieten van het hardlopen! Heb jij nog een andere tip om goed veilig in het donker hard te lopen?

Bron: ProRun

Auteur: Phons Stokkermans

In september 2012 met Start to Run begonnen met als doel: 3 keer vijf kilometer per week. Nu loop ik gemiddeld 23 km per week. Heerlijk! Mijn persoonlijk record op de 5 kilometer heb ik gelopen in een tempotraining van 6 kilometer op dinsdagavond: 9 augustus 2016: 30:32(5:05 min/km). Bij Tilburg Ten Miles van 3 september 2017 heb ik mijn persoonlijk record op de 10 km verbeterd naar 55:12 (5:30 min/km). Mijn snelste Ten Miles heb ik gelopen op 4 september 2016: 1:31:48 (5:41 min/km). De langste afstand die ik gelopen heb is 17,05 kilometer. Dit was op 11 augustus 2017, tijdens een training voor de Ten Miles. Tijd: 1:41:36 (5,58 min/km).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Created by Phons Stokkermans, Copyright Loopgroep Fysiotherapie Tilburg Reeshof © 2016 - 2024